Motor de búsqueda personalizada

Búsqueda personalizada

Resultados de Búsqueda personalizada

Para contactar conmigo:

Aquí puedes enviar tus aportaciones, noticias, ideas. Son bienvenidas. guisaet@gmail.com


jueves, 2 de agosto de 2007

Sensibilització Ambiental



L'altre dia, en classe de Sensibilització Mediambiental vam estar repassant els conceptes, definicions i historia de lo que qualifiquem com a "problema mediambiental".

El primer moment, o al meins el més famós, que tenim coneixement es la carta que el "Cap indi" Seattle dels Sioux americans, de la Tribu Suwamish, li va escriure al President dels Estats Units, Franklin Pierce, allà per l'any 1854, a propòsit de la proposta de compra per aquest dels territoris que ocupaven aquells. Supóse que eixa proposta es faria en un intent d'evitar una guerra, però cal reconèixer que va resultar ser una falta de respecte i una mostra de la falta de tacte que quasi sempre han tingut els nord-americans (i quasi tots els conqueridors) de cara als indígenes de qualsevol lloc.

Eixa carta fou un primer pas per a cridar l'atenció del mon occidental sobre el problema que estava ja creant-se en aquells moments. Tal volta va servir per que es creara el primer parc natural del mon en l'any 1872: el Yellowstone.

El segon pas va tardar cent anys en donar-se, en 1972 es va celebrar la primera conferencia de l'ONU per a crear el PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient). Eixe programa té tres objectius:

1.) Dotar als governs d'assistència tècnica per adoptar medides relatives al Mediambient.
2.)Coordinar les diferents organitzacions.
3.)Donar suport a l'Educació Ambiental.

Son no mes tres objectius. En els dos primers poc podem les persones de "a peu" fer o aportar, com no siga tractar d'estar informats. Es en el tercer objectiu on sí que podem fer molt. Perque l'educació Mediambiental no soles cal donar-la en les Escoles, en la família es on les persones deprenem els hàbits socials i de consum, que son els que, en definitiva, resulten més impactants en l'entorn.

El que passe en el mon es responsabilitat nostra. No vullguem buscarla en els governants, o en les empreses ( que també en tenen, es clar).

Cal fer el possible per aconseguir el desenrotllament sostenible que es aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les necessitats de les generacions futures.

Un dels documents clau que pretenen tot això i que es refereixen a actuacions en l'àmbit municipal el l'Agenda 21, un document que es va acordar desenvolupar en la Cumbre de Río de Janeiro, en l'any 1992.

Fa ja 15 anys. Ibi es un dels municipis que es va afegir a l'Agenda, i està en procés d'aplicació de les diferents actuacions que la componen.

Per desgràcia, un 98% de la població no sap que es això de l'Agenda 21. Aixina, malament podrem fer res efectiu per a evitar el que ja tots estem patint en més o menys grau. El canvi climàtic.

Bé, de moment crec que ja està be. Un altre dia continuaré comentant coses sobre este tema. Vos convide que participeu en els comentaris i en l'aplicació de les mesures de nivell personal i familiar.

Es bo tambe coneixer les noves lleis que van aprobant-se i que son les que doten de un marc legal les diferents actuacions.

1 comentario:

Basseta dijo...

Estimado Claudio:

El concepto de "desarrollo sostenible" que tan de moda se ha puesto últimamente podría ser considerado como pura falacia a juicio de muchos ecologistas y otros científicos.

Para gran cantidad de estos especialistas, si hay "desarrollo" no puede ser "sostenible". Hay que elegir entre una cosa o la otra.

Un ejemplo reciente de estas opiniones: acabo de leer hoy en la prensa (http://www.eldia.es/2007-08-07/vivir/vivir13.htm) que Santiago Grisolía, premio Príncipe de Asturias, propone medidas de control de la natalidad para combatir el cambio climático, pues cada vez somos más en el planeta y los requerimientos de energía son mayores.